Iniciatíva 99 percent smeruje do volieb

29.11.2011 Bratislava

BRATISLAVA 29. novembra (WEBNOVINY) – Iniciatíva 99 percent má ambíciu ísť do marcových parlamentných volieb. Na dnešnej tlačovej konferencii to potvrdili jej piati signatári Ján Sido, Mário Radačovský, Milan Mrázik, Marcel Lukačka a Ivan Weiss.

O registráciu rovnomennej politickej strany už požiadali na ministerstve vnútra.

Hnutie 99 tvrdí, že politici myslia iba na vlastné záujmy a na záujmy jedného percenta vyvolencov.

Vlastné riešenia však štyri mesiace pred voľbami nepredostreli. Rovnako odmietli povedať, s akým programom pôjde strana do volieb a kto sa objaví na kandidačnej listine strany.

Weiss by však privítal na kandidačke aktivistu Eduarda Chmelára. Pod Vyhlásenie občianskej iniciatívy na internete sa k dnešnému dňu podpísalo viac ako 1 000 ľudí. Signatári priznali, že ich vysoký záujem verejnosti prekvapil. „Rozbehlo sa to viac, ako sme čakali,“ povedal novinárom Radačovský.




Financoval i SDĽ

Weiss v minulosti financoval stranu SDĽ, teraz hovorí, že sa s ňou ideovo rozišiel. Piati signatári tvrdia, že sa na úvodnú fázu informačnej kampane poskladali a že stála približne 100-tisíc eur. Financujú ju prostredníctvom občianskeho združenia Občan v akcii. Weiss odmietol medializované informácie, že reálna cena rozsiahlej bilbordovej a televíznej kampane sa šplhá až na 10 miliónov eur.

„Sorry, to je smiešne, aj keby sme chceli, toľko nemáme,“ poznamenal Weiss. Nekonkretizoval, koľko ešte plánuje do kampane investovať.

Predstavitelia iniciatívy 99 percent nechceli prezradiť, koľko konkrétne prispel každý z piatich signatárov.

„Keďže ekonomické zázemie každého z nás nie je rovnaké, považujeme z ľudského hľadiska za korektné výšku jednotlivých príspevkov neuvádzať,“ povedal Sido. Peniaze pre hnutie podľa neho posielajú na účet občianskeho združenia aj občania. Prijímajú ich výlučne od fyzických osôb. Podľa Weissa sa niektoré príspevky pre iniciatívu pohybujú aj v tisícoch až desaťtisícoch eur.

Iniciatíva 99 percent sa nazdáva, že Slovensko už takmer 20 rokov vedú nesprávni ľudia, ktorí nevenujú pozornosť každodenným potrebám bežných ľudí. Za nevyhnutné považuje presadzovať dôstojný život pre rodiny či zvýšenie minimálnej mzdy, zabezpečenie práce každému, kto chce pracovať, spravodlivý daňový systém a garantovať dostupnú, bezplatnú a kvalitnú zdravotnú starostlivosť pre všetkých. Kroky, ako tieto ciele priblížiť, predstavitelia hnutia nešpecifikovali.

 

Vyberte región